mojmag.com

MOJ FILM

Datum izdanja 15.12.2010. - broj 2   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: ožujak 2011.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: 0,00 kn

O izdanju:

SADRŽAJ
 
REPORTER ...4

TOP IZJAVE AFI vs. MOJ FILM  ...6

NAJBOLJI BOŽIĆNI FILM ...10

RELIGIJSKI BOŽIĆNI FILMOVI  ...14

KINO OKRUTNOSTI  ...16

POVIJESNA TV FIKCIJA  ...18

DOZVOLA ZA MALE FOCKERE ...20

TV SERIJA: BRAĆA I SESTRE  ...22

PARANORMALNO 2...23

ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA  ...24

ANIMIRANI FILMOVI ...26

LOV NA VJEŠTICE  ...28

TURIST  ...29

SLJEDEĆA TRI DANA  ...30

GREEN HORNET  ...31

RECENZIJA: UPOZNAT ĆEŠ VISOKOG, 

TAMNOG STRANCA  ...32

DVD/BLURAY IZDANJA  ...34

TRON (1982):  ...36

FILM NA FOTOGRAFIJI ...

KINO ARHIVA: KINO BOROVO  ...44

RIJEČ UREDNIKA
Visoki, tamni stranac u vlaku za Ženevu
Vlakom od Lausanne do Ženeve potrebno je nekih 30 minuta vremena. Dovoljno za jedan brzopotezan razgovor.Vrckava Britanka kovrčavo crvenkaste kose prestala je čitati knjigu u trenutku kad sam se ugnjezdio nasuprot nje. Upoznali smo se dan ranije i tada kratko popričali o britanskom humoru i Nothing Hillu. Razgovor s predumišljajem. U vlaku je sve bilo spontanije. Iz torbe sam namjerno izvukao knjigu «Jedan dan» Davida Nichollsa, identičnu knjigu koju je kovrčavica netom prestala čitati. Razgovor je tada krenuo uštimano poput kotača koji se gibaju na ulaštenim tračnicama kroz švicarsku idilu. «Jesi li znala da se snima film po ovoj knjizi s Anne Hathaway u glavnoj ulozi?» upitao sam je lagano osmatrajući njezin outfit i duge noge skrivene u gustim crnim najlonkama. Izgledala je poput Mire Sorvino iz komedije Woodyja Allena «Moćna Afrodita». Šašavo, pomalo jeftino - nimalo prosto, ali izuzetno privlačno. Ona je mene pak doživjela (barem mi je tako ostavljala dojam) kao da sam lice s plakata najnovijeg Allenova filma «Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca».
Koji klišej! Vlak, dvoje stranaca, jedna knjiga, Woody Allen, pritajeno koketiranje. Ne, ovo nije romansa, a još manje triler u kojem visoki tamni stranac napušta vlak na ženevskom kolodvoru, sjeda u Bentleya, odvozi se do najveće banke, ostavlja revolver u pretincu i javlja eM da je zadatak uspješno obavljen, a svijet iznova spašen. Dok se vozim vlakom često smišljam tko su ili što su moji suputnici. Jesu li dosadnjakovići, propali studenti, vješti retoričari, varalice ili samo ljudi koji također uživaju u vožnji vlakom i nesputanom chit-chatu? Kad pročitam neku knjigu, kao što mi je uspjelo na beskonačno oduženom letu za Zagreb završiti «Jedan dan», zamišljam priču dalje. Tko su karakteri, što će biti s njima poslije, jesu li njihovi razgovori i dalje tako šarmantno duhoviti. Netom nakon toga šaram po papiriću i radim casting, igram se uloge redatelja. U svijetu filma to nije baš tako. Filmski studio ima većinsko pravo odlučiti tko i što im donosi više novaca, tko je među glumcima trenutno veći hit ili kome će gledatelji više vjerovati. Čini se kao jako dobro osmišljena strategija uz jedan nepredvidivi element u vidu najvažnijeg trika kako od nekoliko desetina milijuna stvoriti nekoliko stotina milijuna dolara. Nisam mogao izbaciti Anne Hathaway iz glave. «Zasigurno idealan izbor» – prokomentirala je kovračava Britanka. Čitanje kod mene stvara vizualne puzzle u glavi. Lagano ih spajam u cjelinu i jednom kompariram s ekraniziranom slikovnicom na ekranu neke kino dvorane. Je li moja slika priče ista kao slika dotičnog redatelja? Probajte i vi, djeluje poput terapije. Sve što vam je potrebno jest jedan dan - jedan trenutak i za početak priče to će biti dovoljno. Vlak je stao na ženevskom kolodovoru i tu smo se Britanka i ja razišli. Meni je tih 30 minuta bilo dostatno za kratki film. Sad je na vama da osmislite kako priča ide dalje i da stvorite svoj film: Je li ovo početak ljubavne priče? Hoće li se opet vidjeti? Je li se dogodilo nešto među njima? Tko se prvi okrenuo na željezničkom kolodvoru? Izgleda li ona kao Anne Hathaway? A on kao James Franco? Definitivno, takva ljubavna priča iz vlaka za Ženevu ima potencijal. Studio bi bio oduševljen. Ili... Scenarij broj dva: neka je tog istog dana u istom vlaku ona imala potrebu zavoditi do zračne luke, a on je gay s identičnom knjigom u ruci pa su se zajedno opustili u koketno zabavnom razgovoru o tome kako će do detalja izgledati skorašnje vjenčanje princa Williama. Ona umire od smijeha, a on je pun sebe. Postavlja se pitanje: Što danas zapravo kod publike više prolazi? Drama ili komedija – koji glumac i glumica - stvarna ili imaginarna priča? Sve je to manje bitno. Uvijek, i baš uvijek prolazi dobra priča.Ili proživljena ili izmišljena. Ako je netko zainteresiran otkupiti prava za film koji bi se snimio prema stvarnom događaj iz vlaka za Ženevu, publici ovog magazina još nepoznatog sadržaja, neka se javi poslije Božića.
Do tada, ho-ho-ho!!!!
 
Gdje kupiti: online
Narudžbe i pretplate: www.magazin.moj-film.hr
Web: www.magazin.moj-film.hr

O časopisu:

„Mojfilm“ prvenstveno prati recentnu filmsku proizvodnju s naglaskom na domaći i europskifilm, kino i DVD izdanja, televizijsku produkciju, multimediju i tehnologijuvezanu uz film.


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!