mojmag.com

MOJ FILM

Datum izdanja 28.1.2011. - broj 3   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: ožujak 2011.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: 0,00 kn

O izdanju:

SADRŽAJ
 
REPORTER …  4

INTERVJU: OZREN GRABARIĆ  …  6

KINO: 2 SUNČANA DANA  …  10

KOLUMNA (DANIJELA STANOJEVIĆ MAJERIĆ) …  12

TEMA BROJA: CRNI LABUD  …  14

KINO: SAMO SEKS  …  20

KINO: 127 SATI  …  22

KOLUMNA: KATARINA STARČEVIĆ  …  24

TV SERIJA  …  28

KINO: BOKSAČ  …  30

KINO: BURLESKA …  32

KINO VODIČ ZA 2011  …  34

TEHNOLOGIJA  …  60

OSCAR  …  62

UVODNIK

BOMBONIJERA
Za sat vremena naplaćujem 130 dolara  ne trepnuvši izgovorio je pedesetjednogodišnji Jamie sijede kose i naboranog čela. Na reveru sakoa tražio sam bedž djelatnika mjeseca. Udijelio mi je vizit kartu. Čitljivo napisano ime i prezime, boldana titula Gestalt terapije, kontakt i drugi podaci. U desnom uglu nazirao se logo klinike i copywrite na engleskom jeziku „live your life between the lines“. U sobi se osjećao miris duhana. Netko je kriomice pušio. Skrušeno, kao s oltara, Jamie se unese u moje lice i ispljuni čarobnu riječ Recite. Ta riječ danas iznosi prema službenom tečaju Hrvatske narodne banke točno 713,18 kuna. U bijeloj dugačkoj haljini s artefaktom u ruci nabacio sam  Moja ljubav je umrla. Jamie je i dalje zurio u mene pogledom Clinta Eastwooda tražeći mig desnog oka, podignutu obrvu ili trzaj gornje usne. Nestala je poput pare nad prokuhanom vodom kad se ugasi štednjak. Prisjetio sam se našeg prvog susreta. Njezin miris je ostao u čekaonici u kojoj su na stolu bili uredno posloženi magazini što promoviraju zdravu prehranu i kvalitetan način života. Recepcionarka je uglavnom glasno izgovarala rečenice koje su započinjale s  molim a završavale s hvala. Susretali smo se svake srijede između 18:01 i 18:03. Prostorom je dominirala njezina upornost i uspravna linija tijela. Podmuklo je znala da ovisim o njenoj prisutnosti. Koristila je svaki pedalj prostora i zrak kojeg zajedno udišemo da me podsjeti na to tko kontrolira situaciju. Tko je u našoj priči glavna rola. Zbog te dvije minute tjedno gubio sam mjesece koji se spremaju doći. Naučio bih kad bi se ljutila i glasno govorila što joj je na duši. Znao sam odgovor, ali nisam imao snage otvoriti ta vrata i reći joj istinu u lice. Grizao bih se zato što sam nemoćan. Naslutio sam nakon nekoliko mjeseci da prestaje vjerovati u naše susrete. Izgubili su smisao u njezinim očima. Sljedeće srijede stigao sam gotovo sat vremena ranije. Stajao sam ispred zgrade na nekih 200 metara ispod duboke zelene krošnje. Ruke su mi bile znojne a disao sam s zadrškom. Pogledavao sam lijevo i desno. Ponekad i na sat. Čuo sam korake. Postajali su sve jače i brži. Poduplani. Pred zgradom je zagrlila muškarca, ovlaš okrenula rukom u smjeru tu-negdje, nasmijala se i nestala negdje unutra.  Uputio sam posljednji pogled na secesijsku zgradu boje slonovače a kad se začuo prasak ulaznih vrata moje srce se raspalo.
Nikad više nisam prošetao tom ulicom. U kinu su prikazivali klasike. Dvorana je zjapila prazna a preda mnom se naziralo tjeme osobenjaka koji je na svakoj trećoj sceni duboko disao, ali s lakoćom izbacivao dah u prostoriju. Dao je do znanja da razumije svaku rečenicu iz filma kao da ga je već režirao u vlastitom životu, a sad gleda u remake svog remek djela. Otvorio sam bombonijeru u kojoj se potkralo pismo u kojem je pisalo tko god pročita ovo pismo neka proslijedi dalje. Sadržaj pisma „U vašem uređaju nalazi se tipka koju kada dotaknete prvo promijeni boju. U crveno. Nakon nekoliko sekundi začut će se isprekidani glas poput sirene za uzbunu. Potom svijetlo treperi i odjednom se ugasi. Upalit će se zeleno, a na displeju se pisati Vaš uređaj je opet spreman za uporabu“.  Mahnito sam se gušio u lješnjacima, bijeloj čokoladi, marcipanu i kandiranoj naranči. U pomiješanim okusima se odjednom upalilo svijetlo a na velikom ekranu se pojavila pozadina zelene boje s vrlo kratkim tekstom  Exit. Jamie u punih sat vremena nije izgovorio ništa. Sad kad je došao trenutak na njega ponovo se unio u moje lice i rekao Za danas smo gotovi. Javite se na recepciji. Zanijemio sam. Ljubav je potpuna besmislica. Jamie se ustao otvorio prozor, sjeo natrag u naslonjač i zapalio cigaretu. Dok sam zatvarao vrata za sobom shvatio sam da sav dim kroz prozor polako izlazi van. Kao da ga nije bilo.
Dalibor Jakus

IZ BROJA

INTERVIEW
OZREN GRABARIĆ RAZGOVARAO: EGEJ ANDONOVSKI
Ozren Grabarić, jedan od najboljih kazališnih glumaca mlađe generacije, dokazao se nizom uloga u predstavama kazališta Gavella (San Ivanjske noći, Peer Gynt, Tartuffe).  Mlađoj populaciji poznatiji kao zebra Alex u Madagaskaru, jelen Elliot u Sezoni lova i Maksimum u istoimenom crtanom filmu, sve je zapaženiji i na filmskom platnu (Majka asfalta, Snivaj zlato moje). Ulovili smo ga između snimanja filma Koko i duhovi i proba u kazalištu te zamolili za kratki razgovor.

KINO NAJAVA
2 SUNČANA DANA
REDATELJ: OGNJEN SVILIČIĆ
KOLUMNA
Films femme fatale: Huit femmes
DANIJELA STANOJEVIĆ MAJERIĆ
TEMA BROJA – CRNI LABUD
U kinima od 27. Siječnja
Crni labud je psihološki triler smješten u svijet New York City Balleta. Natalie Portman glumi Ninu, balerinu zarobljenu u mreži intriga s novom suparnicom u plesnoj trupi (Mila Kunis). Crni labud, film Fox Searchlight Picturesa u režiji Darrena Aronofskyja (THE WRESTLER), vodi vas na uzbudljivo i na trenutke zastrašujuće putovanje kroz psihu mlade balerine koja malo pomalo postaje podvojena poput uloge koju tumači.
Filmska ekipa uključuje: direktora fotografije Matthewa Libatiquea, ASC (IRON MAN 2), scenografkinju Thérèse DePrez (HOWL), montažera Andrewa Weisbluma, A.C.E. (FANTASTIC MR. FOX), glazbu Clinta Mansella (THE FOUNTAIN), koreografa Benjamina Millepieda te supervizora vizualnih efekata Dana Schreckera.

PORTRET NATALIE PORTMAN
Ako uzmemo u obzir koliko rano je glumica Natalie Portman započela sa svojim planovima za karijeru i koliko je truda ulagala u školovanje, nije teško ni otkriti koliko je zapravo ova glumica emotivno povezana sa likom Nine Sayers, ambiciozne balerine koja teži savršenstvu na sceni. Glumila je u više od 25 filmova, uključujući Vrućina, Beautiful Girls, Svi kažu Volim te, Mars napada!, Samo tu ne (nominacija za Zlatni globus), Tamo gdje je srce, Studengora, Garden State, Free Zone, V for Vendetta, Paris volim te, Goya’s Ghosts, My Blueberry Nights, Mr. Magorium’s Wonder Emporium, The Other Boleyn Girl, New York, I Love You, Brothers, Star Wars: Episode I – Fantomska prijetnja, Star Wars: Episode II – Klonovi napadaju i Star Wars: Episode III – Osveta Sitha.

RECENZIJA
AUTOR: INES IGNJAČIĆ
Čajkovski na suvremenom meniju. Soundtrack koji replicira točno ono što Nina proživljava. Čajkovski u kojem se čuje zvuk razbijenog stakla. Zvuk balansa između dobra i zla gdje se do zla dolazi samouništenjem. Zvuk istinskog straha. Zvuk Crnog.
SAMO SEKS?
U kinima od 20.1.2011.
Jedan od najvećih majstora komedije, IVAN REITMAN, režira inteligentan i seksi film Samoseks u kojem glume  NATALIE PORTMAN, ASHTON KUTCHER, CARY ELWES i KEVIN KLINE
Autori priče su  MIKE SAMONEK i ELIZABETH MERIWETHER, a scenarij potpisuje Elizabeth Meriwether. Reitman je također jedan od producenata, u čemu mu se pridružuju  JOE MEDJUCK i JEFFREY CLIFFORD. Izvršni producenti su  ROGER BIRNBAUM, GARY BARBER, JONATHAN GLICKMAN, NATALIE PORTMAN i TOM POLLOCK. Snimatelj je ROGIER STOFFERS, scenografkinja IDA RANDOM, a kostimografkinja JULIE WEISS. Skladatelj je  JOHN DEBNEY. LISA BRUCE je pridružena izvršna producentica, a ko-producenti su  ALI BELL i ANNETTE SAVITCH.
127 SATI
U kinima od 10.2.2011.
Istinita priča o penjaču Aronu Ralstonu (James Franco) koji se bori za goli opstanak nakon nesreće koja mu se dogodila usred opustošene litice po kojoj se penjao u Utahu. U sljedećih pet dana, zarobljen ispod velikog kamena bez mogućnosti micanja, Ralston će preispitati svoj život i shvatiti da ima snage i volje za oduprijeti se smrti, popeti uz liticu i pronaći spas. Tijekom svog putovanja, Ralston će se prisjetiti svojih prijatelja, ljubavi (Clemence Poesy), obitelji i dviju penjačica (Amber Tamblyn i Kate Mara) koje je upoznao netom prije nesreće. Hoće li upravo one biti posljednje osobe koje je Ralston upoznao u svom životu?

KOLUMNA
METAMORFOZE HELENE BONHAM CARTER
PIŠE: KATARINA STARČEVIĆ
HIT SERIJA
U DRUŠTVU ŽIVIH MRTVACA
Šerif Rick Grimes se nakon nekoliko tjedana provedenih u bolnici budi iz kome i potpuno dezorijentiran shvaća da je u potpunosti sam. A, svijet kakvog je poznavao je nestao; opustošen epidemijom zombija. Je li ovo početak ili kraj apokalipse? Saznat ćete ako prošetate kroz šest epizoda ove nagrađene serije…

THE FIGHTER
U kinima od 3.2.2011.
Dirljiv i duhovit film o borbi za ljude koje volimo
Film je inspirativna, istinita priča o toj dvojci braće boksača koji će zajedno trenirati za povijesni naslov i ujediniti razlomljene obitelji, iskupiti grijehe iz prošlosti i napokon njihovom gradu vratiti ponos.
Dicky Ecklund je kao boksačka legenda slovio za ponos grada Lowella, ali nakon izgubljenog meča protiv svjetskog šampiona i za Dickya i za grad su došla teška vremena. Boksačke dane je ostavio iza sebe, potratio svoj talent i zaglibio u problemima s drogom.
Njegov mlađi brat Micky u međuvremenu je postao boksač, ali ne s izglednim šansama za osvajanje naslova prvaka. Unatoč svom trudu, Micky gubi borbu za borbom. Kad mu se ukaže prilika za nastup na svjetskom prvenstvu, cijela obitelj će se morati ujediniti kako bi vratili ponos i slavu.
DOBRODOŠLI U BURLESKU
U kinima od 10.2.2011.
Film pisca i redatelja Stevena Antina, Burleska, je glazbeno očaravajuć i vizualno zapanjujuć mjuzikl u kojem je tradicionalna priča o ispunjenju ambicija u showbiznisu ispričana na potpuno nov i duhovit način.
 
Gdje kupiti: online
Narudžbe i pretplate: www.magazin.moj-film.hr
Web: www.magazin.moj-film.hr

O časopisu:

„Mojfilm“ prvenstveno prati recentnu filmsku proizvodnju s naglaskom na domaći i europskifilm, kino i DVD izdanja, televizijsku produkciju, multimediju i tehnologijuvezanu uz film.


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!