mojmag.com

Zagreb moj grad

Datum izdanja 19.4.2011. - broj 4 - travanj 2011.   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: rujan 2012.
Izlazi: više puta godišnje
Cijena: 0,00 kn

O izdanju:

SADRŽAJ

4  Povijest grada: Nacionalne manjine u Zagrebu
8  U napredak Zagreba Židovi su ugradili rad, talent i vjeru
14  Arhitekt Lav Kalda: Majstor secesijskih uglovnica
18  Zgrada Hrvatske gospodarske komore
22  Gornjogradske stube - jedinstveni spomenik kulture
28  Insignije Sveučilišta u Zagrebu
32  Zagreb na vedutama s početka 20. Stoljeća
38  Neizmišljene priče:  Plavi, plavi!
40  Obljetnice: Sto godina plavih purgera
48  Kultura: Zbirka Anke Gvozdanović
66  O Zagrebu markom i žigom: Pisanica, Krist i križni put
74  Dvije tisuće godina Poreča 
82  Povijest kupaonica
88  Zdravlje: Alergijske bolesti – kuga 21. stoljeća
94  Zdrava hrana: Dodaci prehrani protiv proljetnih alergija

UVODNIK

Harmonija različitosti
Žureći ulicama grada, zaronjena u misli o tome hoću li na vrijeme ispuniti svoje obaveze i tuđa očekivanja – trgne me snažan zvuk gornjogradskoga topa, označujući podne. To je dobar znak da sam baš tu – u mom gradu Zagrebu, kojem pripadam cijelim svojim bićem. Ta me misao umiri i prepuštam se zagrljaju laganog povjetarca, mirisima proljeća, milovanju toplih sunčevih zraka. Taj trenutak harmonije odjednom me nahrani novim mislima i novom energijom. I shvatim: treba uspostaviti harmoniju sa sobom i u svemu što nas okružuje.
Moj osjećaj harmonije polazi od osjećaja pripadnosti ovim parkovima, ulicama, društvu i vremenu. Osjećati pripadnost čini nas snažnijima. Pitam se, hoćemo li se osjećati snažnije kad "uđemo" u EU? Kad postanemo pripadnici jedinstvene Europe - etiketirani Europljani! Ako globalizaciju defi  nira skup političkih, ekonomskih, kulturnih, vjerskih i ekoloških procesa, onda možemo biti uvjereni da će razlike među narodima jednog dana nestati. Svi ćemo biti građani svijeta – nesvjesni svoga porijekla i sretni ispod istih zraka sunca.
S takvim lijepim mislima u ovom broju počinjemo seriju tekstova o nacionalnim manjinama. Upoznajmo dobre ljude i zavolimo ih kroz njihovu različitost! Jer kao što ljepotu naših parkova čini različitost cvijeća, tako i naš grad obogaćuju građani različitih narodnosti i vjerske pripadnosti. Zamislite samo da je sve cvijeće isto i da sve ptičice jednako pjevaju! Ili, da svi - baš svi već sto godina (koliko postoji GNK Dinamo) navijaju samo za Dinamo! Oko čega bismo se prepirali? Bilo bi prejednolično i dosadno. Ovako, uživajmo u ovoj velikoj paleti razlika.
Zaronimo zato brzo u još jedno proljeće (i u sadržaj ovog broja), puni (znati)želje prema novim spoznajama o kulturnom i sportskom nasljeđu grada kojem s radošću zajedno pripadamo!Živjeli u skladu i veselju! 
  Vaša Biba
 
Gdje kupiti: Časopis je besplatan; Za dobivanje na kućnu adresu je potrebno platiti 50 kn poštarine za 2011, na pošti uplatnicom za slanje novca na Bibra izdavaštvo d.o.o., Tomislavov trg 21 , 10000 Zagreb
Narudžbe i pretplate: www.zagrebmojgrad.hr
Web: www.zagrebmojgrad.hr

O časopisu:

Časopis "Zagreb, moj grad" počeo je izlaziti u ožujku 2007. godine. Slikovno i dokumentarno bogatim prilozima u visokokvalitetnom tisku, časopis na nekoliko razina otvara nove poglede na prošlost i sadašnjost Zagreba - hrvatskoj publici ali i stranim gostima, posebice veleposlanstvima. S temama o starom Zagrebu te o aktualnim kulturnim događanjima, ali i o gospodarstvu, djeci, zdravlju, ljepoti i prehrani, "Zagreb, moj grad" dotiče bitna pitanja iz kulturnog, znanstvenog, političkog, privrednog života i društvenih događaja. 

Časopis izlazi pet puta godišnje, besplatan je i distribuira se u sve gradske institucije, hotele, muzeje, galerije, kazališta, glazbene ustanove, domove umirovljenika, škole, fakultete te brojnim našim pretplatnicima. Financira se isključivo prodajom oglasnog prostora.

Želimo čitateljima približiti povijest našega grada kroz rubrike: Zagrebački gradonačelnici, Ulice i trgovi, Spomenici, Povijest zagrebačkog sporta, O Zagrebu markom i žigom, Zagrebački štikleci, Priče sa zagrebačke periferije, Zagrepčani koje ne smijemo zaboraviti, Obljetnice, feljton Grbovi i zastave grada Zagreba. U svakom broju donosimo i ekskluzivne intervjue s osobama iz kulturnog, političkog ili gospodarskog života. Zagrepčane i sve koji se tako osjećaju želimo podsjetiti na to kako se nekad u Zagrebu živjelo i koji su ljudi ugradili svoj život i rad u ulice, trgove, zgrade i spomenike našega grada – i istkali vrijednosti građanskoga života. Posebno želimo doprinijeti očuvanju vrednota, razotkrivajući ih i interpretirajući u okviru prošlog vremena, valorizirajući njihov utjecaj na suvremeni život. Pratimo i aktualna kulturna događanja u Zagrebu te glavne kulturne događaje u drugim gradovima. Iz rada Poglavarstva, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Turističke zajednice grada Zagreba izdvajamo najvažnije i najzanimljivije informacije.
Ukratko, pišemo o Zagrebu kakav je bio i kakav jest, a dakako da se u tim tekstovima počesto nazire i vizija o tome kakav bi Zagreb mogao biti. Časopis je svjedočanstvo o zagrebačkoj povijesti i njenim dubokim korijenima u europskoj prisutnosti i značaju.
Nastojimo da svaki čitalac pronađe neku svoju rubriku, članak, temu koja ga zanima. Želimo da "Zagreb, moj grad" u prošlosti i sadašnjosti bude Zagreb - naš grad!


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!