mojmag.com

Poduzetnik

Datum izdanja 15.2.2011. - broj 48 (veljača 2011.)   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 15.3.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: 17,00 kn

O izdanju:

SADRŽAJ

Poduzetnička priča - Stjepan Buljubašić, Osijek
Već generacijama uslugom ispred svih  … 4

Biti poduzetnik - Irma Dravec, Đakovo
Zlatne ruke sestara Irme i Zorice  … 8

Tema broja - proizvodnja sredstava za pranje i čišćenje
Dubravka Marijanović - predsjednica Zajednice pri HGK
Potrebno je stalno ulaganje u nove tehnologije… 10

Meteor d.d., Đakovo
Proizvesti kvalitetan proizvod … 13

Saponia d.d., Osijek
Tehn. opremljenost osigurala konkurentnost … 14

Eco-per d.o.o., Dugo Selo
Tvornica koja je brzo učila i usvajala novu radnu kulturu … 16

Savjeti
Zašto koristiti arome u proizvodnji? - III dio  … 19

Mala škola poduzetništva
Uloga i plaćanje rada zaposlenika - III dio … 20

Abc kvalitete
Upravljanje ljudskim potencijalima  … 22

Dobro je znati
Pravilnici, izmjene zakona … 24

Promišljanja - Marijan Ožanić
Znamo li što je izvoz?  … 28

Savjeti
Što je to halal kvaliteta - II dio … 30

Slavonci izvan Slavonije
„Zlatni“ Slavonac na otoku Krku  … 32

Literatura za poduzetnike
Katalog HGK ŽK Vukovar  … 35

Žene u poduzetništvu
Kakav je stvarni položaj žena na tržištu rada… 36

Ewob kutak
Američki i hrvatski studenti zajedno nude nova rješenja … 40

Najavljujemo
Sajmovi, novi propisi … 42

UVODNIK

ZADRŽATI SVOJ IDENTITET
Piše: Dubravka Marijanović, predsjednica Zajednice proizvođača i veletrgovaca sredstvima za pranje, čišćenje i kozmetiku u HGK-a

Kao i na drugim područjima, zakonski propisi za kemijske proizvode u zadnjih nekoliko godina intenzivno se mijenjaju, odnosno u tijeku je prilagodba i prihvaćanje europskih propisa. Zajednica proizvođača i veletrgovaca sredstvima za pranje i čišćenje i kozmetikom osnovana je u okviru Sektora industrije Hrvatske gospodarske komore 2005. godine s namjerom okupljanja svih domaćih i stranih proizvođača deterdženata i kozmetike prisutnih na hrvatskom tržištu, a u cilju zastupanja zajedničkih interesa. Iako na prvi pogled može izgledati da se radi o suprotstavljenim interesima konkurentskih poduzeća, mnogo je područja gdje je potrebna suradnja, kako u zaštiti zajedničkih interesa, tako i u zaštiti potrošača. Kao Zajednica u poziciji smo da pravovremeno budemo informirani o svim promjenama, te da aktivno sudjelujemo u procesu implementacije, što bi pojedinačnim tvrtkama bilo puno teže.
U Hrvatskoj je za proizvodnju sredstava za pranje i čišćenje registrirano dvadesetak tvrtki, no većina njih proizvodi male količine, uglavnom tekućih proizvoda za pranje i čišćenje. Razlog tome je što je za proizvodnju ovih proizvoda potrebna skupa i komplicirana tehnologija, te veliko znanje i iskustvo koje se gradi godinama.
U Hrvatskoj se na tržištu nalaze najznačajniji europski i svjetski proizvođači. Iako je tržište Hrvatske za njih malo, svi se oni nalaze i bore za prestiž na našem tržištu. Velike kompanije diktiraju trendove, ulažu golema sredstva u istraživanje, razvoj i promociju proizvoda, te je vrlo teško nositi se s ovakvom konkurencijom. Stalno se uvode nove vrijednosti, proizvodi su sve učinkovitiji uz povećanu zaštitu okoliša i sigurnost potrošača. Hrvatskim potrošačima dostupni su najkvalitetniji proizvodi najvećih svjetskih kompanija i vrlo lako mogu prepoznati i usporediti kvalitetu. Stoga, da bi se ove inovacije pratile i kvaliteta hrvatskih proizvoda parirala uvoznoj konkurenciji potrebno je uložiti puno truda i sredstava u unapređivanje znanja, razvoj novih proizvoda i razvoj tehnologija. No, unatoč niza poteškoća s kojima se susreće - potpuna ovisnost o uvoznim sirovinama, prilagodba europskim propisima, a najviše intenzivan i agresivan ulazak svih najvećih svjetskih proizvođača na naše tržište - proizvodnja sredstava za pranje i čišćenje u Hrvatskoj postupno je ipak izgradila svoje mjesto i kvalitetom uspješno parira uvoznim proizvodima. Srećom sve veće tvrtke u Hrvatskoj koje se bave ovom djelatnošću u periodu tranzicije i privatizacije zadržale su svoj identitet i nisu postale vlasništvo multinacionalnih kompanija, kao što je to bio slučaj u većini drugih zemalja u tranziciji. Povjerenje potrošača izgradile su na tradiciji i kvaliteti koja je prepoznata od strane potrošača, tako da danas oko 30% proizvoda na tržištu čine domaći proizvodi, što nije slučaj niti u jednoj od tranzicijskih zemalja.

Misao
Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome.
Johann Wolfgang Goethe

TEMA BROJA – Proizvodnja sredstava za pranje i čišćenje
GRGO-TOMISLAV ANTIČIĆ, ECO-PER D.O.O., DUGO SELO
U suradnji s prirodom
*ECO-PER d.o.o.od početka je obiteljska tvrtka s vlastitim znanjem i kapitalom kojeg je stekla tijekom dvadeset godina rada u Njemačkoj, Africi i Indiji
Nužno nam je omogućiti slobodnu konkurenciju na slobodnom tržištu

Hrvatska mora biti više egocentrična
Osnovno je da nam se omogući slobodna konkurencija na slobodnom tržištu, gdje će kvaliteta i cijena igrati osnovnu ulogu, pod izjednačenim uvjetima. Eco-Per opstoji jer nudi natprosječno kvalitetne i učinkovite proizvode, po izuzetno konkurentnim cijenama. Komore bi se trebale orijentirati na posredovanje između zainteresiranih poslovnih subjekata, kako bi hrvatski proizvod dobio realnu šansu na hrvatskom i europskom tržištu. Mala država velikih ambicija i natprosječnih mogućnosti, kao što je Hrvatska, mora biti više egocentrična, ako želi osigurati dostojan status na svjetskom tržištu.


DOBRO JE ZNATI
PLAĆANJE GOTOVINOM OD 1. SIJEČNJA 2011. G.
Slobodna uporaba gotovine u plaćanjima
*Novi Zakon o platnom prometu ne propisuje ograničenje u pogledu uporabe gotovine u plaćanjima nabave dobara i usluga između poslovnih subjekata, drugih pravnih osoba i građana

PREGLED NEOPREZIVIH SVOTA NAKNADA, POTPORA I NAGRADA
Neoporezivi iznosi u 2011. godini
*Neoporezive svote određene su u Pravilniku o porezu na dohodak samo ako se isplaćuju zaposlenicima odnosno studentima i učenicima

SLAVONCI IZVAN SLAVONIJA
„Zlatni“ Slavonac na otoku Krku
*Matija je iz inata počeo raditi brodove kako bi dokazao da je uz trud sve moguće
*Od djetinjstva ga je vukla želja za posjedovanjem maketa broda te je lijepio gotove, plastične makete

Matija s maketom „Bluenose“ (kanadska ribarica iz 1921.godine) s kojom je osvojio zlatnu medalju na državnom natjecanju u Rijeci 2010. g.

Poduzetnik - možda jednog dana?
„Razmišljao sam da svoj hobi jednog dana pretvorim u vlastiti posao i postanem poduzetnik. Ovaj hobi mogao bi postati uspješan i profitabilan posao kada bi se stvorili svi potrebni preduvjeti kojih sada nemam. Ali ipak, za to je potrebna hrabrost, rizik i određeni početni kapital. Tko zna, možda jednog dana ovaj moj hobi ipak preraste u vlastiti posao?“

 
Gdje kupiti: KIOSCI U SLAVONIJI I BARANJI I ZAGRBU / PRETPLATA
Narudžbe i pretplate: www.poduzetnik-sl.hr/content/view/14/27/
Web: www.poduzetnik-sl.hr

O časopisu:

Naglasak stavljamo na obrađivanje lokalnih, odnosno regionalnih tema iz svakodnevnog poduzetničkog života s ciljem da sadašnji i budući poduzetnici razvijaju svijest o važnosti poduzetništva.
Posebnu pozornost „Poduzetnik“ posvećuje malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu koje je opterećeno stotinama briga i poslovnih nedoumica, a donosi ih svakodnevna borba na tržištu.

Kroz životne priče uspješnih i manje uspješnih poduzetnika i obrtnika, niz zanimljivih reportaža, predstavljanja gospodarskih projekata lokalnih samouprava i državnih institucija, pokretanja tema koje drugi ne smiju ni dotaknuti, braneći ekonomsku logiku pred političkim popularizmom te propagirajući etiku u gospodarstvu želimo dati svoj mali doprinos uspješnom razvoju poduzetništva u našoj još uvijek ratnim posljedicama opterećenoj regiji.

Kroz rubrike kao što su: abc kvalitete, mala škola poduzetništva, pitanja i odgovori, radnopravni odnosi i slično nastojimo pomoći sadašnjim i budućim poduzetnicima, ali i menadžerima da što uspješnije plove poslovnim vodama.


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!