mojmag.com

Poduzetnik

Datum izdanja 15.4.2011. - broj 51 (travanj 2011.)   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 15.3.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: 17,00 kn

O izdanju:

SADRŽAJ

Poduzetnička priča - Tomislav Grgo Antičić, Dugo Selo
Nove tehnologije omogućile su potpuno nove vidike  ...4

Biti poduzetnik - Sunčana Petrić, Osijek
Zdravlje - izvor života  ...8

Tema broja - procesna industrija
Iprom d.o.o. - Novaki - Sveta Nedelja
Više od 15 godina prisutni na svjetskom tržištu  ...10

MPD Tvornica pumpi d.d. - Daruvar
Nedovoljno razvijena tradicija uređenja okoliša...13

Jelušić d.o.o. - Kaptol
Tržište zahtjeva da mu se prilagodiš u svakom trenutku ................................................................. 14

Briketstroj d.o.o. - Valpovo
Slavonski proizvođači prepoznatljivi su po kvaliteti ...17

Promišljanja - Marijan Ožanić
Razvoj je proces „uradi sam“ ...19

Abc kvalitete
Morate imati povjerenja u ono čime mjerite  ...20

Savjeti
Networking - 10 zabluda i što s njima?  ...22

Mala škola poduzetništva
Uzroci inflacije - II dio ...24

Druga strana poduzetništva
Jesmo li bogati?  ...26

Intervju - Marko Pavlović - Zagreb
Dizajn je danas u svijetu alat konkurentnosti ...28

Portret menadžera - Mr. sc. Mirko Saftić, dipl. ing
Jedino je razvoj proizvoda garancija daljnjeg širenja proizvodnje ...31

Iz časopisa VIDI
Vijesti iz svijeta tehnologije, preporuka ...34

Događanja - Meggle Hrvatska d.o.o.
Dodjela priznanja najboljim proizvođačima mlijeka ...36

Učeničko poduzetništvo - Srednja škola Ivanec
Kroz predmet „vježbenička tvrka“učenje postaje zabava  ...38

Dobro je znati
Natječaji, potpore… ................................................40

Najavljujemo
Sajmovi, novi propisi ...42


UVODNIK
Drastično smanjenje investicija u procesnoj industriji
Piše: Nikola Mihalić, dipl. inž. strojarstva
Vlasnik i direktor IPROM d.o.o., Sv. Nedjelja

Proizvođačko-prehrambena industrija u Hrvatskoj među najteže je pogođenima prisutnom krizom kojoj ne naslućujemo kraj, u situaciji u kojoj je umrtvljeno gospodarstvo izazvalo gotovo potpun prestanak investicijske aktivnosti. Razočaran sam činjenicom da, otkad smo sami gospodari u našoj Hrvatskoj, nijedan vodeći političar u posljednjih dvadeset godina nije shvatio važnost istočnog tržišta koje nam je bilo vrlo sklono za vrijeme bivše države i od kojeg je dobro živjelo veliki broj naših poduzeća. Dapače, meni se čini da su se naši vodeći političari natjecali tko će više uništiti gospodarske odnose s istočnim tržištima od kojih je svakako ono rusko najvažnije. Tako danas Hrvatska novcem kupuje naftu i plin od Rusije umjesto da je politika našla rješenje da se to kompenzira proizvodima naših poduzeća na koje je istočno tržište bilo itekako naviknuto i njima zadovoljno.
Novim vjetrovima zbog svega toga teško se nadati, ali me tješi činjenica da je IPROM sve ove poteškoće izdržao te da je naša nada usmjerena na vijesti da recesija u svijetu jenjava i da ćemo kao izvozno orijentirano poduzeće naći svoj dio kolača na svjetskom tržištu gdje smo stalno prisutni više od 15 godina. Bila bi velika pomoć i veliko financijsko rasterećenje svim izvoznicima da se na nivou države iznađe rješenje da se za izvozne poslove poduzeća oslobode plaćanja PDV-a na repromaterijal jer isti država ionako nakon izvoza mora vratiti izvozniku. Ako smo svi složni u činjenici da je izvoz ključ izlaska iz krize pa onda pomognimo konačno jednim konkretnim potezom tom našem izvozu.
U Hrvatskoj postoje ljudi i tvrtke koje posjeduju znanja, iskustva i nadasve želju da nastave i unapređuju segment procesne industrije, no nedovoljna je potpora u smislu povoljnog kreditiranja naših kupaca u Hrvatskoj i u inozemstvu za već potpisane ugovore ili one buduće. Isto tako je izostanak mjera za poticaj rasta gospodarstva jako otežao naš položaj u Hrvatskoj jer je to direktno utjecalo na drastično smanjenje investicija u procesnoj industriji. Ovo je izazvalo nestajanje većeg broja uspješnih poduzeća koja su ovisila o kakvoj-takvoj investicijskoj aktivnosti.
Na općem planu potrebno je donijeti dugoročnu strategiju razvoja od strane kvalitetnih stručnjaka uz potporu vladajućih institucija i to putem investiranja u razvoj proizvodnih potencijala. Ako ne znamo kako se to radi treba se malo osvrnuti oko sebe i naći najbolja rješenja za naše uvjete.
Uvjeren sam da će poslije dugog perioda neinvestiranja doći do devastacije mnogih postrojenja, strojeva i opreme te će to za nas biti nova velika prilika kada nastupi vrijeme obnove i ubrzanog razvoja. Naš je zadatak da budemo spremni za to.
 
Gdje kupiti: KIOSCI U SLAVONIJI I BARANJI I ZAGRBU / PRETPLATA
Narudžbe i pretplate: www.poduzetnik-sl.hr/content/view/14/27/
Web: www.poduzetnik-sl.hr

O časopisu:

Naglasak stavljamo na obrađivanje lokalnih, odnosno regionalnih tema iz svakodnevnog poduzetničkog života s ciljem da sadašnji i budući poduzetnici razvijaju svijest o važnosti poduzetništva.
Posebnu pozornost „Poduzetnik“ posvećuje malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu koje je opterećeno stotinama briga i poslovnih nedoumica, a donosi ih svakodnevna borba na tržištu.

Kroz životne priče uspješnih i manje uspješnih poduzetnika i obrtnika, niz zanimljivih reportaža, predstavljanja gospodarskih projekata lokalnih samouprava i državnih institucija, pokretanja tema koje drugi ne smiju ni dotaknuti, braneći ekonomsku logiku pred političkim popularizmom te propagirajući etiku u gospodarstvu želimo dati svoj mali doprinos uspješnom razvoju poduzetništva u našoj još uvijek ratnim posljedicama opterećenoj regiji.

Kroz rubrike kao što su: abc kvalitete, mala škola poduzetništva, pitanja i odgovori, radnopravni odnosi i slično nastojimo pomoći sadašnjim i budućim poduzetnicima, ali i menadžerima da što uspješnije plove poslovnim vodama.


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!