mojmag.com

GEO

Datum izdanja 1.2.2011. - broj 2/2011 (veljača 2011.)   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.10.2011.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: 32,00 kn

O izdanju:

Sa naslovnice …
 
GODINA 1941. - Prekretnica Drugoga svjetskog rata

Veliki koraljni greben - U australskom podmorju

Japanski vrtovi - Estetika blage strogoće

Broj π - Zagonetka najneobičnijeg broja

Novi Pariz - Veliki planovi za metropolu budućnosti

Osebujni znanstvenik - Charles Brewer-Carías


Onkraj vremena

Čar, tišina, savršenstvo: umjetnički vrtovi u japanskome hramskom gradu Kyotu svijet su u malom. Na tom je mjestu duša u bliskom dodiru s prirodom.
Napisala Kornelia Dietrich 
Marš u propast
Dim sa zapaljenoga seoskoga gospodarstva zamračio je nebo kod Harkova na sjeveroistoku Ukrajine. Naizgled nezaustavljivo i isprva nevjerojatno brzo njemačka se vojna mašinerija valja prema istoku.
Dana 22. lipnja 1941. godine tri milijuna njemačkih vojnika krenulo je u napad na Sovjetski Savez. Taj višemjesečni vojni pohod, od kojeg je prošlo 70 godina, odnio je više ljudskih života od bilo kojeg prije i poslije te označio prekretnicu u svjetskoj povijesti: nakon početnih uspjeha njemačka vojna sila, Wehrmacht, doživjela je neuspjeh. Hitlerova megalomanija i požrtvovni otpor Sovjetskog Saveza označili su početak kraja velesile koja je planirala zavladati svijetom.
Plavi misterij
Napisala Anke Sparmann 
Snimio Jürgen Freund
Veliki koraljni greben uz obalu Australije najveća je organogena tvorevina na planetu. Hoće li postojati i za 50 godina?
O tom pitanju raspravljaju morski biolozi. Jedni se boje da će taj spomenik svjetske prirodne baštine nestati, a drugi smatraju da koralji mogu prkositi klimatskim promjenama. Što je istina?
Kameni vrt u plavetnilu mora, spomenik prirodne baštine i omiljeno turističko odredište, stanište je više od 17.000 životinjskih vrsta. Veliki koraljni greben rastao je uz istočnu obalu Australije više od 9000 godina.
Čarolija broja π
Kako bi uveo reda u svijet, čovjek se okružio brojevima. No priroda se opire stopostotnoj izračunljivosti. Najbolji je primjer pi, broj s beskrajnim nizom znamenaka. Njegovi štovatelji slave ga kao simbol nedokučivog.
Sve kad bi na svakom deblu i svakom listu bile tisuće znamenaka – šume Zemlje ne bi bile dovoljne da prikažu pi.
Grad Vizija
Slavni arhitekt Roland Castro želi u gradskoj okolici podići kvalitetu života i izbrisati granicu između središta i periferije – kao na ovom projektu za otok Île de Vitry u predgrađu Vitry-sur-Seine.
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je vodeće arhitekte Francuske da iz temelja promijene lice glavnoga grada. Taj bi ambiciozni plan trebao iznjedriti Le Grand Paris, metropolu budućnosti daleko od raskošnih bulevara – u predgrađima.
Napisao Nicolai Ouroussoff
Lud? Tko ja?
Charles Brewer-Carías, pustolov, pisac, znanstvenik, slavljen, prezren, veličanstven, umišljen, u svom dvorištu iznad Caracasa u Venezueli.
Napisao Roland Schulz
Charles Brewer-Carías, 72-godišnjak koji je sudjelovao na 200 ekspedicija, na glasu je kao najsjajniji pustolov Amazonije. I ujedno najluđi. Slijedi životna ispovijest čovjeka natprirodna pustolovnog duha.
 
Narudžbe i pretplate: shop.adriamedia.hr
Web: www.geo.com.hr

O časopisu:

Geo opširno, zorno i emotivno, izvještava o velikim i značajnim događajima na Zemlji te o raznim znanstvenim temama. Geovi novinari i fotografi u svojim reportažama u pravilu izabiru teći put: poučnom dodaju zabavno, atraktivnom kvalitetu a svakidašnjem neočekivano. Na jednako originalan način objašnjavaju i najnovija dostignuća u tehnologiji i znanosti. Geovi su čitatelji ljudi koji prate znanost i svi koji žele imati uvid u svjetske kulture i povijesna razdoblja, koji nastoje razumjeti promjene što ih ljudima i prirodi donosi globalizacija.


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!