mojmag.com

GEO

Datum izdanja 1.2.2010. - broj Veljača 2010.   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.10.2011.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: 32,00 kn

O izdanju:

TEMA BROJA
Kako žene vladaju – Njihova moć i strategije

Žderonje – Plaha i opasna stvorenja iz sjevernih šuma

Rojevi i jata – Inteligencija mnoštva

Mišići – Nove spoznaje, nove metode treniranja

Turističke kulise – Odmor u svijetu mašte

Naftni pijesak – Izvor bogatstva i uništenja


Uvodnik
Drage čitateljice i dragi čitatelji!
Već je dosta vremena u upotrebi termin stakleni plafon (eng. glass ceiling), a odnosi se na situaciju u kojoj neka osoba kada dođe do određenog stupnja napredovanja u karijeri, odnosno korporativnoj hijerarhiji, doseže plafon i ne napreduje dalje bez obzira na svoju kvalificiranost. Plafon zbog toga jer je napredovanje prema gore spriječeno, a stakleni jer su ograničenja nevidljiva: radi se o nepisanim, prešutnim pravilima i uglavnom o diskriminaciji.
Istraživanja nadalje pokazuju da do staklenog plafona u svojim karijerama najčešće dolaze žene. Stakleni plafon koči žene (te manjine, kao i invalide) da dođu na najviše, najbolje plaćene i prestižne pozicije unutar korporativnog svijeta.
Termin se danas koristi i izvan ekonomije. Nakon što je na izborima za predsjedničkoga kandidata američke Demokratske stranke poražena, senatorica Hillary Clinton, žena koja je u utrci za američkog predsjednika stigla dalje od bilo koje žene do tada, otvoreno je progovorila o diskriminaciji obraćajući se svojim glasačima: „Iako nam ovaj put nije uspjelo razbiti taj najviši i najtvrđi stakleni plafon, zahvaljujući vama u njemu je nastalo gotovo 18 milijuna pukotina. Kroz njih blješti svjetlo kao nikad prije i daje nam nadu, kao i sigurno znanje, da će sljedeći put ipak biti nešto lakše.“
Žene, međutim, katkad uspiju probiti stakleni plafon. No istraživanja britanskih znanstvenika pokazuju da su okolnosti u kojima se to događa vrlo zanimljive: žene se postavljaju na pozicije vođa u težim uvjetima nego muškarci. Taj su fenomen britanski znanstvenici Michelle Ryan i Alex Haslam nazvali staklena litica (glass cliff). Nakon istraživanja provedenih u sto najvećih tvrtki u Velikoj Britaniji, zaključili su kako se žene postavljaju kao generalni direktori u onim tvrtkama koje niz godina loše posluju. Ako su tvrtke bile uspješne, žene nisu postavljane na vodeće pozicije.
Za New York Times profesorica Ryan pokušala je objasniti taj fenomen: „Ako netko mora biti žrtveno janje i preuzeti odgovornost za neuspjeh, nitko neće na to mjesto postaviti muškarca.“Prema prof. Ryan žene se na pozicije koje se daju opisati kao rizične gura zapravo zato da ne bi uspjele, kako bi se onda potvrdila predrasuda da nisu sposobne za najodgovornije dužnosti. Dakle, postaju vođe na pozicijama koje su predodređene na neuspjeh i otvorene za kritiku. Osim žena, s fenomenom staklene litice susreću se i manjine.
Da SAD nije prolazio kroz iznimno tešku krizu, smatra New York Times, vjerojatno ne bi došlo do političkih uspjeha Baracka Obame i Hillary Clinton.
A kakvo je stanje u nas? Nakon što je ljetos Ivo Sanader dao ostavku, na vodeću poziciju u državi u krizi postavio je ženu, Jadranku Kosor. I kako su reagirali javnost i mediji? Sa sumnjom, oštrom kritikom i diskriminirajućim komentarima. Nevladina organizacija CESI nekoliko dana poslije upozorila je na vrlo seksističke i diskriminirajuće komentare o Jadranki Kosor u medijima. Sama Jadranka Kosor o tome je u jednom intervjuu rekla: „Na početku je bilo puno nepovjerenja i ja to razumijem. Bilo je onih koji nisu mislili da će se netko koga su zamišljali kao malu od kužine moći pretvoriti u kapetana broda koji će suvereno kormilariti.“
Ovomjesečnom glavnom temom htjeli smo istražiti kako doista kormilare žene kad su na poziciji moći. Pokušali smo kroz povijest pronaći kraljice, predsjednice i premijerke te doznati je li istina da vladaju drukčije: razumnije, suosjećajnije, s manje konflikata, a više dogovora? Ili su zapravo razlike između muškaraca i žena, koje se često ističu, društveno konstruirane, a medijski prenapuhane?
 
Narudžbe i pretplate: shop.adriamedia.hr
Web: www.geo.com.hr

O časopisu:

Geo opširno, zorno i emotivno, izvještava o velikim i značajnim događajima na Zemlji te o raznim znanstvenim temama. Geovi novinari i fotografi u svojim reportažama u pravilu izabiru teći put: poučnom dodaju zabavno, atraktivnom kvalitetu a svakidašnjem neočekivano. Na jednako originalan način objašnjavaju i najnovija dostignuća u tehnologiji i znanosti. Geovi su čitatelji ljudi koji prate znanost i svi koji žele imati uvid u svjetske kulture i povijesna razdoblja, koji nastoje razumjeti promjene što ih ljudima i prirodi donosi globalizacija.


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: 5,00

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!