mojmag.com

ORIS

Datum izdanja 26.2.2010. - broj 61   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.7.2011.
Izlazi: svaka dva mjeseca
Cijena: 85,00 kn

O izdanju:

SADRŽAJ

4 Kabineti čuda i mauzoleji povijesti / Cabinets of Curiosities and Mausoleums of History

8 Povijest bjeline u arhitekturi izlaganja / A History of Whiteness in Architecture on Display

20 Svjetlost i sjena / Light and Shadow

36 Brončana kutija urbanog mađioničara / The Bronze Box of the Urban Magician

50 Utvrda pod opsadom kritičkog regionalizma / A Fortress Besieged by Critical Regionalism

62 Bogati čovjek i oplođivanje zemlje suvremenom umjetnošću - Pokušaj jedne analize simbola / The Rich Man and the Fecundation of the Earth with Contemporary Art - An attempt at analysing symbols

72 Urbani ornament  / Urban Ornament

88 Bijelo i beskrajno / White and Infnite

100 Sažimati specifčna svojstva mjesta / Distilling Site-Specifc Values

122 Novi forum zajedništva / New Forum for the Community

132 Ispod i iznad crte...ili: jedan cappuccino, Claudio Baglioni, subota poslijepodne i kreativne strategije dizajnerskog tandema bilić_müller. / Above and Below the Line...or: one cappuccino, Claudio Baglioni, Saturday afernoon, and the creative strategies of the designer duo bilić_muller.

142 O umu kao zasebnom mjestu / On the Mind as its Own Place

150 Učiniti stvari vidljivima / Make things visible

160 Erotičnost prostora / Eroticism of Space

170 Prikriveni krajolici / Concealed Landscapes

182 životopisi  / biographies
 
Narudžbe i pretplate: www.oris.hr/pretplata.php
Web: www.oris.hr

O časopisu:

Oris – časopis za arhitekturu kulturu i tvrtka Arhitekst utemeljeni su 1998. godine, a prvi broj časopisa objavljen je 02.03.1999. Do danas su objavljena 53 broja.

Ambicija magazina je promocija istraživačke arhitektonske misli, te afirmacija arhitekture koja na produktivan način doprinosi društvenoj stvarnosti. U pristupu tematici, nastoji se ostvariti ravnoteža između precizne analize arhitektonskih artefakata i cjelovitog pristupa koji problematizira socijalne, ekonomske, tehničke i druge aspekte koji sudjeluju u fenomenologiji izgrađenog okoliša.

Fokus magazina je prikaz arhitektonskih realizacija koje predstavlja kulturni i strukovni doprinos. U jednakoj mjeri se prikazuju lokalne prakse (Hrvatska i Slovenija) te internacionalni projekti. Zagovara se arhitektonska izvrsnost koja postavlja strukovne standarde ali se istražuju i arhitektonski i urbanistički doprinosi koji na racionalan, pragmatičan i prikladan način doprinose gradu i životu zajednice.

Uz arhitekturu, časopis prati i dizajn, vizualne umjetnosti i srodne discipline. Također, potiču se interdisciplinarni diskursi i rubna istraživanja koja arhitekturu vide u proširenom kontekstu. U sadržajnom smislu, nastoji se ostvariti tematska poveznica između što više rubrika unutar pojedinog broja, koliko to raspoloživi materijal dozvoljava.
Temeljni koncept osmislili su urednici Ante Nikša Bilić, Damir Fabijanić, Sanja Filep, Tadej Glažar, Vera Grimmer, Ante Rašić i Andrija Rusan.

Današnje uredništvo časopisa Oris čine Vera Grimmer (glavni urednik), Maroje Mrduljaš (odgovorni urednik), Ana Dana Beroš, Ante Nikša Bilić, Tadej Glažar, Alan Kostrenčić, Andrija Rusan , Miranda Veljačić (urednici) i Tamara Zamelli (izvršna urednica).
Časopis je od 1. do 49. broja dizajnirao Studio Rašić, a od broja 50 Oris su redizajnirali Damir Bralić i Vanja Cuculić.

Časopis za arhitekturu i kulturu izlazi od 1999. godine redovno i to u dvije edicije, hrvatsko-engleskoj i slovensko-engleskoj. Oris izlazi kao dvomjesečnik, te se krajem svakog parnog mjeseca nalazi na preko 600 kioska Tiska i Dela diljem Hrvatske, Slovenije, BiH i SiCR, te u preko 300 knjižara. Najvećim svojim dijelom se distribuira putem pretplate (preko 70% naklade).


Komentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: 5,00

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!