mojmag.com

OSIGURANJE

Datum izdanja 1.5.2012. - broj 4/2012   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.7.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: -

O izdanju:Uvodnik
Miro(lo)vine
Kako poboljšati mirovinski sustav? Pitanje je to na koje je odgovor pokušao dati još jedan javni skup.
Razlika je u tome što je po prvi puta, barem mi tako kažu mirovinski znalci, konferenciju organiziralo nadležno ministarstvo! I ne samo to: ministar je održao predavanje s Power Point prezentacijom kao i završnu riječ. Svako malo pogledavali smo prema ministru rada Mirandu Mrsiću koji je sedmosatnu konferenciju sa svima nama mirno pratio iz prvog reda, ne vjerujući valjda, da je tako nešto moguće.
Osiguratelji tako nešto nisu nikada doživjeli i mogu samo priželjkivati od ministarstva na svojoj redovnoj konferenciji koja nas čeka uobičajeno u mjesecu studenome. Ipak, pitanje mirovina je pitanje svih pitanja, pa je stoga i razumljivo da se u konferencijskoj dvorani tražila stolica više.
Vratimo se stoga problemu mirovina koji mi sve više nalikuje na neku „lovinu“ koja je sve teže uhvatljiva. Svakodnevno smo u medijima okruženi crnim prognozama o održivosti mirovinskog sustava. Mnoge razvijene zemlje koje imaju demografske i strukturne probleme rješavaju dizanjem dobne granice umirovljenja. Kod nas je problem dodatno izražen jer imamo najnižu stopu zaposlenosti radno sposobne populacije od svih zemalja EU. Prvi puta u povijesti taj je omjer 1 : 1,19.
Budući da svaki treći umirovljenik odlazi u prijevremenu mirovinu, svaki sedmi je privilegiran i još svaki četvrti invalid, proizlazi da su potrebne korekcije mirovinskog sustava.
Kakve, teško je odgovoriti. Mišljenja su različita pa je, kako je i sam ministar rekao, izvjesno da konsenzus oko tog pitanja neće biti moguć.


Srdačan pozdrav,
Nensi Botica Jukić, gl. urednica
Intervju: prof. dr . Marijan Ćurković
Medicinske tablice olakšavaju posao sucima i pravnicima
Ponukani pismom HOK-a u kojem reagiraju na članak „Stare tablice - novi zakon“, postavili smo nekoliko pitanja prof. dr. Marijanu Ćurkoviću, pomoćniku direktora Direkcije za osigurateljne poslove
Croatia osiguranja, stručnjaku za pitanja šteta.
Vidjeli ste iz pisma HOK-a koje se sve zamjerke stavljaju prijedlogu Hrvatskih medicinski i
ostalih tablica...
Pročitao sam i uopće nisam iznenađen reagiranjem HOK-a. Međutim, tvrdnje iz pisma u mnogočemu nisu točne. Jedna od takvih je i tvrdnja da su osiguratelji pokušali „progurati“ medicinske i druge tablice.
Osigurateljima nije bilo potrebno nešto „progurati“ (što valjda uključuje nešto tajnovito, nejasno, zlonamjerno). Suprotno tome, svoje prijedloge medicinskih i drugih tablica vrlo su transparentno i javnosti dostupno izložili na dva vrlo posjećena (kažu, po broju pravnika, dosad najuspješnija)
savjetovanja u Opatiji 2009. i 2010. g.
(Ostatak intervjua pročitajte u najnovijem broju časopisa Osiguranje)


Mihaela Premor Andrijanić
Tržište osiguranja u 2011. godini
U prethodne tri godine zaračunata bruto premija na razini industrije smanjila se ukupno za 527 milijuna kuna, odnosno s 9,672 na 9,145 milijardi kuna.
U članku su detaljno prikazani relevantni podaci o tržištu osiguranja u periodu I-XII/2011. i to zaračunate bruto premije, broja osiguranja, broja i isplaćenih iznosa likvidiranih šteta.
Važnost korištenih podataka u članku ogleda se ponajprije u potrebi da se cjelokupnoj osigurateljnoj javnosti približe relevantni podaci i omogući analiza kretanja na tržištu osiguranja u Hrvatskoj.


Gordan Gardašanić, dipl. iur.
Utvrđivanje alkoholiziranosti vozača
Autor se u članku bavi Uvjetima za obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti i postupkom utvrđivanja alkoholiziranosti vozača nakon prometne nezgode. Naime, iako je Uvjetima i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama strogo propisana procedura utvrđivanja alkoholiziranosti vozača, zbog proceduralne pogreške alkoholiziranost ne mora uvijek dovesti do gubitka prava iz osiguranja


Berislav Matijević, dipl. iur.
U Italiji od 20. ožujka 2012. medijacija (mirenje) – obavezno!
U ozračju od 11 milijuna tekućih sporova i godišnjim priljevom od 4,5 milijuna novih sporova talijansko
pravosuđe je čvršće „posegnulo“ za institutom medijacije. Talijani su donijeli Uredbu kojom je
primjena instituta medijacije u pojedinim pravnim odnosima u ožujku postala obvezna pa osiguratelji
procjenjuju da će se u prvoj godini primjene obavezne medijacije „odraditi“ oko 400 tisuća predmeta


Priredio: Berislav Matijević, dipl. iur.
Novi propisi: Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja
Zakonom o zaštiti okoliša (NN, broj 10/2007) u glavi III. „Sastavnice okoliša utjecaji i opterećenja“ uređen je pravni okvir za donošenje propisa zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Potreba zadonošenjem zakona kojim e se urediti ova materija utvrđena je i kao jedna od mjera u Programu gospodarskog oporavka, Vlade RH.
U Narodnim novinama broj 114. od 7. studenog 2011., objavljen je Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2012. godine.
Zakon će doprinijeti zaštiti ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja, sigurnosti u cestovnom prometu, te zaštiti okoliša od negativnih utjecaja od svjetlosnog onečišćenja
 
Web: www.crosig.hr

O časopisu:

Osiguranje je najstariji časopis za teoriju i praksu osiguranja u regiji. Izlazi od 1960. godine i tijekom proteklih 50 godina stekao je međunarodni ugled i priznanje među čitateljstvom i izdavačima tiskovinama. Nudi korisne informacije i teme o osiguranju i osiguravateljima, te drugim srodnim djelatnostima, zanimljive i aktualne intervjue, izbor iz domaće i inozemne sudske prakse, te niz zanimljivosti iz zemlje i inozemstva.
Od 1972. članovi smo ugledne međunarodne udruge osigurateljnog tiska PIA, s čijim predstavnicima razmjenjujemo iskustva i dijelimo dragocjena iskustva na tržištu osiguranja.
Osiguranje je časopis u kojem stručnjaci i afirmirani praktičari, ali i svi ostali koji žele, mogu iznijeti svoje zamisli, kritike, iskustva i prijedloge o raznim pitanjima iz osigurateljne i drugih srodnih djelatnosti, kao i pitanjima koja proizlaze iz aktualnog hrvatskog zakonodavstva i šire. Autori svojim stavovima i prijedlozima doprinose pronalaženju optimalnih rješenja i unaprjeđenju osigurateljne struke, kao i rada tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, nastojeći uskladiti teoriju i praksu.
Čitatelji osiguranja su poslovni ljudi na čelnim pozicijama, osiguratelji, odvjetnici, odnosno pravnici, ekonomisti, ali i šire čitateljstvo.

CIJENA
Godišnja pretplata: Hrvatska: 500,00 kn, inozemstvo: 70,00 €, a polugodišnja 250,00 kn, inozemstvo 35,00 eura.

Tel. +385 1 633 2324, 633 2503, 633 2323
Fax. +385 1 633 2050
E-adresa: casopis.osiguranje@crosig.hrKomentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: -

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!