mojmag.com

OSIGURANJE

Datum izdanja 30.7.2010. - broj 6   Podijeli / šalji / spremi
Praćenje časopisa

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli pratiti ovaj časopis!Imate pitanje?

Ako imate pitanja u vezi ovog časopisa, pošaljite nam upit i mi ćemo se pobrinuti da od izdavača dobijete odgovor.


Podaci o časopisu

Dodatni podaci o časopisu Sljedeće izdanje: 1.7.2012.
Izlazi: jednom mjesečno
Cijena: -

O izdanju:

1. Uvodnik - Jednaki kriteriji
Osigurateljna i medicinska struka blizu su dogovornom rješenju za donošenje novih hrvatskih tablica za vrednovanje neimovinske štete. Ti bi kriteriji za postupanje u postupku obrade i likvidacije automobilskih šteta trebali zamijeniti one iz 2002. godine, nakon što analiza pokaže kakve su odluke proteklih godina donosili sudovi. U Hrvatskom uredu za osiguranje razmotreni su, kako doznajemo, svi aspekti neimovinske štete, uključujući i poglavlje o psihičkom zdravlju, pa će osigurateljna i sudska javnost u rujnu dobiti priliku da iznese argumente o tim pitanjima. Tada se naime, očekuje šira rasprava o kriterijima, a budući da su mišljenja stručnjaka, kako doznajemo, različita, očekujemo vruć i zanimljiv rujan. Događanja vezana za pitanja kriterija će se uključiti i naš časopis, pa autori imaju priliku svojim prilozima doprinijeti ovoj raspravi.
Hrvatski građani više ne mogu koristiti porezne olakšice. U godišnjoj prijavit na dohodak za 2010. godinu ta će im se prava zaračunati za prvu polovicu godine, do iznosa od šest tisuća kuna. Mnoge je takav porezni tretman neugodno iznenadio. Ipak, stupile su na snagu olakšice za poslodavce koji uplaćuju dobrovoljnu mirovinsku štednju zaposlenicima, a neoporezivi je iznos ograničen na 500 kuna mjesečno, odnosno 6 tisuća kuna godišnje, što će, očekuje se, motivirati poslodavce, a donijeti pozitivne efekte dobrovoljnim mirovinskim fondovima, koji su i pokrenuli ovu inicijativu. S druge strane, uplate životnih osiguranja s obilježjem štednje više nisu u sustavu porezno priznatih olakšica, pa će se vrlo brzo vidjeti hoće li i u kojoj mjeri to biti razlogom smanjenja interesa za ovim osigurateljnim proizvodom.

Do tada, želim Vam ugodan odmor
Nensi Botica Jukić, glavna urednica

2. INTERVJU - prof. dr.sc. Marijan Ćurković, umirovljeni osigurateljni stručnjak
Želimo jedinstvenu metodologiju utvrđivanja neimovinskih šteta
Nakon 43 godine radnog staža, od čega 35 godina provedenih u Croatia osiguranju, obnašajući brojne funkcije od kojih je najznačajnija ona predsjednika Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje, prof.dr.sc. Marijan Ćurković početkom srpnja proslavio je svoj odlazak u mirovinu. Posljednjih nekoliko godina bio je potpredsjednikom Koncerna Agram, odnedavno i glavni urednik web portala Osiguranje.hr, a prije toga glavni urednik časopisa Osiguranje. Teško je prebrojati sav taj bogati znanstveni, stručni i profesorski rad koji stoji iza njega, pa se s pravom može ustvrditi da odlazi u zasluženu mirovinu, ali i dalje aktivan i kreativan, s energijom na kojom bi mu pozavidjeli i mnogi mlađi od njega.
Tim povodom razgovarali smo prof. dr. Ćurkovićem.

3. IZVJEŠĆE: SORS 2010.: Otežana prodaja i naplata premije neobaveznih osiguranja
Cjelokupno osiguravateljno tržište zemalja bivše Jugoslavije vrijedi 4,3 milijarde eura premije. Od toga se oko dvije trećine odnosi na tržišta Slovenije i Hrvatske. Dok je premija per capita u razvijenoj Europi iznad 2.000 eura, u Sloveniji je 1.100, u Hrvatskoj nešto iznad 100, a u Makedoniji je manje od 50 eura.
Globalna kriza značajno je utjecala na tržišta osiguranja u bližoj regiji, koja su opterećena sličnim problemima. Sve dok oživljavanje privrede, odnosno, standard stanovništva ne dostignu razinu za stvaranje prostora za investicije, nema pomaka u ukupnoj industriji osiguranja – opća je ocjena 21. susreta osiguravatelja i reosiguravatelja (SorS), koji se od  9. do 11. lipnja održao u Sarajevu i okupio više od 160 sudionika, predstavnika osiguravajućih društava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije, te goste iz Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, Velike Britanije, Švicarske, Danske, Kanade, Mađarske i Poljske.

4. Prof. dr. Zdravko Petrović i Dr. Vladimir Kozar
Srbija
Naknada štete iz garancijskog fonda kao pravna posljedica stečaja nad osiguravateljem od autoodgovornosti
Novi Zakon o obveznom osiguranju u prometu uvodi ustanovu garancijskog fonda osiguranja u pravni sustav Republike Srbije i predstavlja usklađivanje s pravom Europskom unijom. Njime se uspostavlja ravnopravna raspodjela tereta rizika i štiti oštećene osobe od posljedica štete pričinjene neosiguranim i nepoznatim vozilom, ili vozilom koje je osigurano kod osiguravatelja od autoodgovornosti nad kojim je otvoren stečaj.

5. Berislav Matijević, dipl.iur. - Osiguranje meteoroloških derivata
Osiguranje meteoroloških derivata  je vrsta osiguranja koja ima za predmet osiguranja zaštitu volatilnosti profita od nekatastrofalnih klimatskih učinaka. Autor iznosi konkretne primjere vezane uz polje primjene osigurateljne usluge osiguranja meteo derivata. 

6. MOJ PORTRET - Mr.sc. Luka Matošić, predsjednik uprave Kvarner Vienna Insurance Group
Luka Matošić novi je predsjednik uprave Kvarner Vienna Insurance Group, od početka srpnja ove godine. Iako tek u četrdesetoj godini, iza njega stoji 14 godina bogate karijere u kojoj je prva iskustva stjecao u Croatia osiguranju, a zatim  u UNIQA i Aurum osiguranju. Zadnjih pet godina kao član uprave gradio je sestrinsku tvrtku Erste VIG za životna osiguranja. Razgovaramo s njim o planovima i vizijama razvoja Vienna Insurance Group u Hrvatskoj, koja je jedna od vodećih osiguravateljnih grupacija u centralnoj i istočnoj Europi.

Na svojih zadnjih pet godina karijere u Erste VIG za životna osiguranja posebno je ponosan jer je imao mogućnost direktno sudjelovati u osnivanju i izgradnji tog društva.
- U pet godina uspjeli smo iz Erste VIG za životna osiguranja stvoriti malu profitabilnu tvrtku koja danas ima 4,33 posto tržišnog udjela. Nakon tri godine rada počeli smo ostvarivati profit na što sam izuzetno ponosan – naglasio je novi predsjednik Uprave Kvarner VIG-a. 

7. Novi propisi: Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave
U Narodnim novinama broj 21. od 15. veljače 2010., objavljen je Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koji je stupio na snagu osmoga dana od dana objave.
Državna komisija je utemeljena Zakonom o javnoj nabavi iz 2001., a osnovana je Zakonom o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (NN br.117/03) kao samostalno i nezavisno drugostupanjsko državno tijelu, nadležno za rješavanje žalbi u postupcima javne nabave Republike Hrvatske.
Prilikom osnivanja komisije, relevantne direktive i presude Europskog suda korištene su se kao podloga za uspostavljanje transparentnog i kvalitetnog sustava kontrole javne nabave kroz osnivanje državnog tijela smještenog između upravne i sudbene vlasti.

8. Novi proizvodi - Erste osiguranje
sBenefit – jamstvo isplate po doživljenju
sBenefit - osiguranja života vezanog uz indekse s jamstvom isplate po doživljenju – novi je proizvod Erste osiguranje, kod kojega osiguranik na sebe preuzima investicijski rizik s jamstvom isplate. sBenefit je osiguranje života vezano uz indekse - EURO STOXX 50 Index (burzovni indeks 50 europskih blue-chip dionica), NIKKEI 225 Index (burzovni indeks 225 japanskih kompanija izlistanih na burzi u Tokiju) i Eurozone HICP INDEX (indeks rasta potrošačkih cijena u Eurozoni). Zajamčena isplata po dospijeću je 137%, a maksimalna 145%.


Cardif osiguranje
Besplatna usluga osiguranicima koji su izgubili posao
Cardif osiguranje i portal MojPosao potpisali su ugovor o suradnji i predstavili novu uslugu savjetovanja za sve klijente Cardif osiguranja. Cardif osiguranje d. d. svojim osiguranicima omogućava korištenje besplatne pravne pomoći i savjetovanja u trenutku dobivanja otkaza. Za usluge savjetovanja će se pobrinuti stručnjaci portala MojPosao te uz individualni razgovor obaviti i reviziju ili profesionalnu izradu životopisa za potrebe javljanja na otvorene natječaje za radna mjesta te svakom korisniku osigurati primjerak najnovijeg izdanja vodiča Karijere. Projekt je podržan i od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 
Web: www.crosig.hr

O časopisu:

Osiguranje je najstariji časopis za teoriju i praksu osiguranja u regiji. Izlazi od 1960. godine i tijekom proteklih 50 godina stekao je međunarodni ugled i priznanje među čitateljstvom i izdavačima tiskovinama. Nudi korisne informacije i teme o osiguranju i osiguravateljima, te drugim srodnim djelatnostima, zanimljive i aktualne intervjue, izbor iz domaće i inozemne sudske prakse, te niz zanimljivosti iz zemlje i inozemstva.
Od 1972. članovi smo ugledne međunarodne udruge osigurateljnog tiska PIA, s čijim predstavnicima razmjenjujemo iskustva i dijelimo dragocjena iskustva na tržištu osiguranja.
Osiguranje je časopis u kojem stručnjaci i afirmirani praktičari, ali i svi ostali koji žele, mogu iznijeti svoje zamisli, kritike, iskustva i prijedloge o raznim pitanjima iz osigurateljne i drugih srodnih djelatnosti, kao i pitanjima koja proizlaze iz aktualnog hrvatskog zakonodavstva i šire. Autori svojim stavovima i prijedlozima doprinose pronalaženju optimalnih rješenja i unaprjeđenju osigurateljne struke, kao i rada tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, nastojeći uskladiti teoriju i praksu.
Čitatelji osiguranja su poslovni ljudi na čelnim pozicijama, osiguratelji, odvjetnici, odnosno pravnici, ekonomisti, ali i šire čitateljstvo.

CIJENA
Godišnja pretplata: Hrvatska: 500,00 kn, inozemstvo: 70,00 €, a polugodišnja 250,00 kn, inozemstvo 35,00 eura.

Tel. +385 1 633 2324, 633 2503, 633 2323
Fax. +385 1 633 2050
E-adresa: casopis.osiguranje@crosig.hrKomentari

Komentari i ocjene
Prosječna ocjena: 5,00

Trenutno nema komentara.

Prijavite se ili registrirajte kako biste mogli ocjenjivati i komentirati izdanja časopisa!